Menu

Zdravotné výhody cvikly

Cvikla je výnimočne výživná zelenina bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Podporuje zdravie srdca, trávenia, imunitného systému a má priaznivé účinky na krvný tlak. Cvikla je veľmi všestranná a môže sa konzumovať surová, varená alebo ako šťava.

Výživové hodnoty cvikly

  • Vitamín C: Cvikla obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky.
  • Folát (kyselina listová): Vysoký obsah folátu podporuje zdravý vývoj buniek a je dôležitý pre tehotné ženy.
  • Antioxidanty: Cvikla obsahuje betalaíny, silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Vláknina: Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a pocit sýtosti.

 

Zdravotné benefity pravidelnej konzumácie cvikly

Pravidelná konzumácia cvikly môže priniesť viacero zdravotných výhod, vrátane:

  • Podpora zdravia srdca: Nitráty v cvikle pomáhajú znižovať krvný tlak a podporujú zdravie ciev.
  • Podpora trávenia: Vláknina v cvikle podporuje trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche.
  • Podpora imunitného systému: Vitamín C a antioxidanty posilňujú imunitu a pomáhajú chrániť telo pred infekciami.
  • Podpora zdravia mozgu: Nitráty môžu zlepšiť prietok krvi do mozgu a podporiť kognitívne funkcie.

Konzumácia cvikly môže byť prospešná pre zdravie srdca, trávenia, imunity a mozgu. Táto všestranná zelenina je ideálnym doplnkom zdravého jedálnička a ponúka široké možnosti prípravy.

 

Časté otázky o zdravotných výhodách cvikly

1. Koľko cvikly by som mal/a denne zjesť pre maximálne zdravotné výhody?

Odporúča sa konzumovať približne jednu stredne veľkú cviklu denne (okolo 100-150 gramov). Táto dávka poskytuje dostatok vitamínov, vlákniny a antioxidantov pre podporu zdravia srdca a trávenia.

2. Je cvikla vhodná pre ľudí s citlivým trávením?

Cvikla je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Ľuďom s citlivým trávením sa odporúča konzumovať ju varenú alebo šťavu, ktorá je jemnejšia na žalúdok.

3. Pomáha cvikla pri chudnutí?

Áno, cvikla je nízkokalorická a obsahuje veľa vlákniny, ktorá prispieva k pocitu sýtosti. Môže byť výbornou súčasťou vyváženého jedálnička pre tých, ktorí sa snažia regulovať svoju hmotnosť.

4. Ako cvikla prispieva k zníženiu krvného tlaku?

Cvikla obsahuje prírodné nitráty, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, látku podporujúcu rozšírenie ciev, čím môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku.

5. Môžem cviklu konzumovať aj v surovej forme?

Áno, cvikla je výborná aj surová, napríklad nastrúhaná do šalátov. Niektorí ľudia ju preferujú vo forme šťavy, ktorá si zachováva veľkú časť živín a je ľahko stráviteľná.

Tieto odpovede vám môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako zaradiť cviklu do vášho jedálnička a získať z nej maximálne zdravotné benefity.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať