Menu

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius)

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius) patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie jedlé huby v našich lesoch. Jeho jasne žltá farba, jemná vôňa a pevná konzistencia z neho robia vyhľadávanú pochúťku. Kuriatka sú nielen chutné, ale aj zdravé a ľahko rozpoznateľné – ak viete, čo hľadať. V tomto článku sa dozviete, ako ich rozoznať, kde rastú a ako ich spracovať v kuchyni.

Charakteristika a výskyt

Kuriatko jedlé má klobúk široký 2 až 10 cm, v mladosti vypuklý, neskôr lievikovitý, s nepravidelným zvlneným okrajom. Farba je žltá až zlatožltá. Povrch klobúka je hladký, suchý a matný. Spodná strana nemá pravé lupene – namiesto nich sú zbiehavé, vidlicovito rozvetvené lišty, ktoré sú hrubé a rovnakej farby ako klobúk.

Hlúbik je krátky, pevný, zvyčajne žltý, rovnakej farby ako klobúk. Dužina je biela až žltkastá, pevná, s jemnou ovocnou vôňou pripomínajúcou marhule. Kuriatka rastú v listnatých aj ihličnatých lesoch, často na machnatých miestach, v skupinách alebo rozsiahlych trsoch. Objavujú sa od júna do októbra, najmä po dažďoch.

 

Liečivé účinky

Kuriatko jedlé je nielen chutné, ale aj výživné a zdraviu prospešné:

  • Obsahuje vitamíny A, C a D, ktoré posilňujú imunitu a zrak.
  • Je bohaté na betakarotén a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred starnutím.
  • protiparazitické účinky – tradične sa využívalo proti črevným parazitom.
  • Obsahuje meď, železo, draslík a vlákninu.
  • Je nízkokalorické, vhodné pre ľudí s diétou alebo pri redukcii hmotnosti.

Vďaka týmto vlastnostiam sú kuriatka cennou súčasťou zdravej stravy.

 

Zaujímavosti o kuriatkach

  • V mnohých krajinách sú kulinárskou delikatesou – najmä vo Francúzsku, Švédsku či Nemecku.
  • Kuriatka nezvyknú červivieť – vďaka obsahu chitozánu a ďalších látok odpudzujú hmyz.
  • Na rozdiel od mnohých húb sa nedajú umelo pestovať – tvoria mykorízu so stromami.
  • Ich typická vôňa sa zintenzívňuje pri tepelnej úprave – najmä pri dusení na masle alebo smotane.
  • Patria medzi huby s dlhou trvanlivosťou – ak sa správne uskladnia, vydržia čerstvé dlhšie ako väčšina húb.

 

Zber a spracovanie

Zber kuriatok je obľúbený medzi hubármi pre ich výskyt v skupinách a výbornú kvalitu:

  • Zbierajte len zlatisté, nepoškodené plodnice s pevným hlúbikom.
  • Vyhýbajte sa zámene s liškou oranžovou (Hygrophoropsis aurantiaca), ktorá má jemnejšie a hustejšie lupene.
  • Čistite ich už v lese – od machu, ihličia a zeminy medzi lištami.
  • Nepoužívajte vodu na umývanie – nasiaknu ju a stratia chuť. Ideálna je suchá kefka alebo jemné utretie.

Kuriatka sú výborné na praženie, dusenie, do omáčok, rizota, polievok a slaných koláčov. Výborne sa kombinujú s vajíčkami, smotanou, cesnakom, bylinkami a vínom. Dajú sa aj mraziť (po predvarení) alebo nakladať do nálevu.

 

Často kladené otázky

1. Ako rozoznať kuriatko od jedovatých druhov?

Pravé kuriatko má vidlicovité lišty, pevnú dužinu a ovocnú vôňu. Nezamieňať ho s liškou oranžovou, ktorá má hustejšie lupene a mäkšiu dužinu.

2. Môžem kuriatka sušiť?

Áno, hoci pri sušení strácajú časť arómy. Najlepšie sa využívajú čerstvé alebo mrazené. Sušené sa dajú použiť do omáčok a polievok po namočení.

3. Sú kuriatka vhodné pre deti?

Áno, po tepelnej úprave. Majú jemnú chuť, nečervivejú a sú dobre stráviteľné – vhodné aj pre deti od 3 rokov.

4. Dá sa kuriatko pestovať doma?

Nie. Rastie len v prírode v symbióze s koreňmi stromov – najmä buka, dubu, smreka a borovice.

5. Ako najlepšie uchovať kuriatka?

Ideálne je ich zamraziť po krátkom predvarení, alebo naložiť do octového nálevu. Čerstvé vydržia v chladničke niekoľko dní.

Kuriatko jedlé je zlatý poklad našich lesov – krásne, chutné, zdravé a spoľahlivo jedlé. Každý hubár ich rád zbiera a každý kuchár rád pripravuje. Ak ich raz vyskúšate, zaradia sa medzi vaše obľúbené lesné úlovky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík