Menu

Zdravotné výhody brusníc

Brusnice sú výnimočné ovocie plné vitamínov, minerálov, antioxidantov a bioaktívnych zlúčenín. Podporujú zdravie močového ústrojenstva, srdca, imunitného systému a trávenia. Brusnice sú najčastejšie konzumované sušené, vo forme džúsu alebo ako doplnok stravy.

Výživové hodnoty brusníc

  • Vitamín C: Brusnice sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky.
  • Antioxidanty: Obsahujú flavonoidy a proantokyanidíny, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
  • Vláknina: Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a pocit sýtosti.
  • Vitamín E: Brusnice obsahujú vitamín E, ktorý pomáha chrániť pokožku a bunky pred poškodením.

 

Zdravotné benefity pravidelnej konzumácie brusníc

Pravidelná konzumácia brusníc môže priniesť viacero zdravotných výhod, vrátane:

  • Podpora zdravia močového ústrojenstva: Proantokyanidíny v brusniciach pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest tým, že zabraňujú baktériám prichytiť sa na steny močových ciest.
  • Podpora imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov posilňuje imunitu a chráni telo pred infekciami.
  • Podpora zdravia srdca: Antioxidanty a vláknina v brusniciach pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a podporujú zdravie srdca.
  • Podpora trávenia: Vláknina v brusniciach podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche.

Konzumácia brusníc môže byť prospešná pre zdravie močového ústrojenstva, imunitného systému, srdca a trávenia. Brusnice sa ľahko začlenia do jedálnička, či už sušené, ako džús alebo v podobe doplnkov stravy.

 

Skladovanie a konzervovanie brusníc

Brusnice sú trvácne ovocie s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré sa výborne hodí na dlhodobé skladovanie. Správnym spôsobom uchovávania si brusnice zachovajú svoju nutričnú hodnotu a typickú kyslú chuť počas celého roka.

Skladovanie čerstvých brusníc

  • Chladnička: Čerstvé brusnice môžete skladovať v chladničke (2–6 °C) až 2 týždne. Uchovávajte ich v pôvodnom obale alebo v priedušnej nádobe bez umývania.
  • Pred uskladnením: Odstráňte poškodené alebo mäkké plody, ktoré by mohli spôsobiť skazenie zvyšných bobúľ.

Mrazenie brusníc

  • Postup: Brusnice jemne opláchnite, osušte a rozložte na plech v jednej vrstve. Po zamrazení ich presypte do uzatvárateľných vreciek alebo nádob.
  • Skladovanie: V mrazničke vydržia až 12 mesiacov bez straty kvality. Vhodné sú do pečenia, kompótov, smoothies a omáčok.

Sušenie brusníc

  • Postup: Na sušenie použite buď sušičku ovocia, alebo rúru. Brusnice pred sušením sparte, aby praskla šupka, čím sa skráti doba sušenia. Sušte pri teplote do 50 °C 10–14 hodín.
  • Skladovanie: Sušené brusnice uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe na tmavom a suchom mieste. Vydržia niekoľko mesiacov.
  • Využitie: Vhodné do müsli, pečiva, cereálnych tyčiniek alebo ako zdravý snack.

Výroba džemov a kompótov

  • Džem: Brusnice varte s cukrom a trochou vody do zhustnutia. Na zjemnenie chuti môžete pridať jablká alebo pomarančovú kôru.
  • Kompót: Varte brusnice s vodou, cukrom a korením (napr. škorica, klinčeky), následne sterilizujte v pohároch.
  • Skladovanie: Dobre uzavreté poháre skladujte na chladnom, tmavom mieste. Vydržia niekoľko mesiacov.

Brusnicová šťava a sirup

  • Šťava: Šťavu z čerstvých alebo mrazených brusníc zohrejte a preceďte. Pre zdravšiu verziu nepridávajte cukor, alebo použite prírodné sladidlo.
  • Sirup: Z brusnicovej šťavy môžete pripraviť aj sirup s cukrom, vhodný do čaju, na palacinky alebo na dochutenie vody.

Brusnice sú výnimočne vhodné na skladovanie v rôznych formách. Či už si ich vychutnáte čerstvé, sušené, mrazené, ako džem, sirup alebo kompót, vždy budú výborným zdrojom antioxidantov a vitamínov počas celého roka.

 

Časté otázky o zdravotných výhodách brusníc

1. Koľko brusníc by som mal/a denne zjesť pre maximálne zdravotné výhody?

Odporúča sa konzumovať približne 20–30 gramov sušených brusníc denne alebo 1 šálku nesladeného brusnicového džúsu. Táto dávka poskytuje dostatok antioxidantov a vitamínov pre podporu zdravia močového ústrojenstva a imunity.

2. Sú brusnice vhodné pre ľudí s citlivým trávením?

Brusnice sú všeobecne dobre tolerované, ale ich vyšší obsah kyselín môže byť dráždivý pre ľudí s citlivým žalúdkom. V takom prípade je lepšie konzumovať ich v menších množstvách alebo v kombinácii s inými potravinami.

3. Pomáhajú brusnice pri chudnutí?

Áno, brusnice sú nízkokalorické a bohaté na vlákninu, ktorá podporuje pocit sýtosti. Pri chudnutí je vhodné vyhýbať sa sladeným formám brusníc, ako sú sladené sušené brusnice alebo džúsy s pridaným cukrom.

4. Ako brusnice prispievajú k zdraviu močových ciest?

Proantokyanidíny v brusniciach pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest tým, že bránia baktériám, ako je E. coli, v priľnutí na steny močových ciest.

5. Môžem brusnice konzumovať aj v zmrazenej forme?

Áno, mrazené brusnice si zachovávajú väčšinu svojich živín a sú vhodné do smoothies, džúsov a dezertov. Mrazené brusnice sú výživným doplnkom do stravy po celý rok.

Tieto odpovede vám môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako zaradiť brusnice do vášho jedálnička a získať z nich maximálne zdravotné benefity.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík