Menu

Ako pestovať menej známe druhy zeleniny

Hoci veľkoplošné pestovanie zeleniny sa dnes zameriava na najobľúbenejšie druhy, mnohí záhradkári sa s láskou venujú aj menej známym rastlinám. Okrem jedinečných chutí prinášajú tieto druhy na stôl bohatú výživu a rozmanitosť. Poďme si predstaviť tri z nich: valeriánku, kvaku a artičoku.

1. Valeriánka poľná (Valerianella locusta)

Valeriánka poľná, známa aj ako polníček, je nenáročná šalátová zelenina, ktorú možno pestovať takmer po celý rok. Obsahuje množstvo vitamínu C, A, E, železo, horčík, draslík a ďalšie živiny. Je ideálna ako doplnok stravy pri chudokrvnosti, strese alebo slabom sústredení.

Pestovanie:

  • Sejte do riadkov asi 1 cm hlboko, s rozstupom 10 cm.
  • Pestujte od skorej jari do jesene. Najlepšie výsledky dosiahnete pri výseve na jar alebo na jeseň.
  • Valeriánka neznáša teploty pod nulou pri zbere – listy zbierajte len pri kladných teplotách.

Využitie:

Valeriánka má výraznejšiu chuť ako hlávkový šalát. Využíva sa surová, ako príloha alebo v šalátoch. Skvele chutí s jednoduchou zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy a horčice.

 

2. Kvaka (Brassica napus)

Kvaka, známa aj ako tuřín, je nenáročná rastlina s bohatou históriou. Jej korenistá chuť ju predurčuje ako náhradu zemiakov alebo ako zdravú ingredienciu do šalátov. Obsahuje vlákninu, draslík, vápnik, fosfor a vitamín C.

Pestovanie:

  • Sejte na jar (apríl/máj) priamo do záhonov alebo predpestujte priesady v marci.
  • Rastliny vysádzajte v rozstupe 30x30 cm.
  • Dbajte na pravidelnú závlahu – kvaka má rada vlhkosť.

Využitie:

Kvaku možno jesť surovú (ako reďkovku) alebo spracovať na pyré, hranolky či polievky. Je ideálnou nízkokalorickou prílohou pri diétach.

 

3. Artičoka (Cynara scolymus)

Artičoka je trvalá bylina pochádzajúca zo Stredomoria. Je známa svojimi veľkými púčikmi s okvetnými lístkami, ktoré majú jemnú chuť a široké využitie v kuchyni.

Pestovanie:

  • Predpestujte od marca, na záhony vysádzajte po 15. máji v rozstupe 1x1 meter.
  • Počas rastu odstraňujte burinu a nechajte vyrásť maximálne 3 puky na jednej rastline.
  • Na jeseň zrežte rastlinu a prikryte ju slamou alebo čečinou.

Využitie:

Artičoka je chutnou náhradou karfiolu. Hodí sa na prípravu polievok, zapekaných jedál alebo nakladaná v oleji ako obloha na pizzu.

 

Záver

Menej známe druhy zeleniny ako valeriánka, kvaka a artičoka prinášajú do kuchyne rozmanitosť, jedinečné chute a množstvo živín. Ich pestovanie nie je náročné, no odmení vás bohatou úrodou a zdravými jedlami. Vyskúšajte ich aj vy a obohaťte svoj jedálniček! 🌱

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík